DEMANA HORA

    Accepto la Política de Privacitat. Totes les teves dades seran tractades amb absoluta confidencialitat.



    Carrer Sant Joan 34, 2º 5, 43201 Reus, Tarragona

    info@oliviasacristan.com

    Horari a convenir

    +34 628 292 018

     

    Tinc depressió? Símptomes de depressió

    Tinc depressió? Símptomes de depressió

    Quins són el símptomes de la depressio? La tristesa és una emoció natural, que ens acompanya en determinats moments de la nostra vida.

    Una bona gestió emocional implica tenir certa tolerància al malestar, assumir que “toca” estar malament si ens ha passat una cosa desagradable, però hi ha vegades que aquest estat d’ànim ens ha de fer saltar les alarmes.

    Símptomes de la depressió

    Generalment si amés de l’estat d’ànim deprimit la major part del dia, gairebé cada dia, s’uneix la pèrdua d’interès o el plaer en activitats que abans ens agradaven i també es donen almenys tres dels símptomes següents:

    • Canvi significatiu en el pes corporal, o canvi en la gana.
    • Si dorms massa, o pateixes insomni.
    • Si t’han comentat, les persones que tens al voltant, que se’t veu amb agitació o al contrari, amb molta lentitud.
    • Si sents fatiga.
    • Si et sents inútil, o culpable.
    • Si et costa concentrar-te, pensar, decidir.
    • Si tens pensaments recurrents de mort, o comences a plantejar-te com fer-ho…

    Si es dona aquesta situació, és possible que pateixis depressió, un trastorn que es produeix entre el 4-6% de la població.

    Que haig de fer si tinc símptomes de depressió?

    En primer lloc, la depressió és una condició seriosa i complexa, que en moltes ocasions pot requerir la intervenció psicològica: no facis  auto diagnosis (els psicòlegs hem estudiat 5 anys de carrera i 2 de màster per poder-ho fer), ni googlees, així que si tens dubtes, et deixo alguns suggeriments:

    Busca ajuda professional qualificada. La depressió es tracta eficaçment en teràpia i potser amb medicació. Busca un professional de la salut mental, com un psicòleg o un psiquiatre que et doni un diagnòstic adequat i un pla de tractament individualitzat.

    Com combatre els símptomes de la depressió pel teu compte?

    El que pots fer pel teu compte:

    Porta una rutina

    Rutina, rutina i més rutina. Amb la depressió el nostre món es trastoca, la desmotivació fa que moltes vegades deixem de fer tot allò que ens dona estructura. Intenta que les activitats bàsiques com l’hora d’aixecar-se, la dutxa, arreglar-te, menjar de manera sana, fer exercici i que el somni també tingui un horari regular. Això  ajudarà a recuperar-te molt abans.

    No t’aillis i parla de les teves emocions

    També pots explicar-li als teus amics que no estàs bé, recolza’t en ells, a la família o en grups de suport. No t’aïllis. Som éssers socials i en aquests moments, més que mai, necessitem els altres, amb el que ajudarem a reforçar amés l’autoestima.

    Cuida el teu cos

    Mentrestant, cuida la teva salut física. Ment i cos són un, menja aliments de qualitat, i fes esport, el que vulguis, però mou-te: el millor esport és el que es fa.

    Evita l’alcohol i drogues

    Tanmateix evita el consum excessiu d’alcohol i drogues. Aquestes substàncies gairebé sempre empitjoren els símptomes depressius i compliquen la recuperació. Si tens problemes amb consums de substàncies, cerca ajuda professional per abordar-lo.

    Centra’t en el que és petit

    Evidentmente, sentir-se deprimit segurament fa que us sentiu sense motivació. Una tasca que dono als meus pacients és que es fixin un objectiu al dia que els faci sentir bé: només un: un passeig, quedar amb algú que t’estimi i que et faci sentir bé, ves al gimnàs, o a  passejar per la natura… ho has de celebrar com un gran èxit aconseguit.

    Pràctica la relaxació

    Per últim, medita, aprèn respiració profunda, fes ioga o practica mindfulness. Amb això, reduiràs l’estrès i a la llarga et sentiràs millor.

    (Avís: en moltes ocasions, al principi semblarà que et sents pitjor: amb més agitació i nerviosisme. Persevera. Es tracta només que tornes a connectar amb tu, cosa que probablement estaves evitant. Dona’t uns dies i veuràs que et vas sentint millor).

    Però recorda: som únics. El que ens ha portat a estar així també ho és, i per això sempre és recomanable buscar l’ajuda d’un professional de la salut mental perquè el teu tractament sigui adequat i personalitzat.

    Sense Comentaris

    Deixa un Comentari