DEMANA HORA

  Accepto la Política de Privacitat. Totes les teves dades seran tractades amb absoluta confidencialitat.  Carrer Sant Joan 34, 2º 5, 43201 Reus, Tarragona

  info@oliviasacristan.com

  Horari a convenir

  +34 628 292 018

   

  Tinc una relació tòxica?

  Tinc una relació tòxica?

  Observo a les meves sessions de teràpia psicològica, que amb allò de la toxicitat de les persones o la relació tòxica, està passant una mica el mateix que amb el narcisisme, (o amb “l’estar depre de fa uns anys”): que s’està usant molt a la lleugera. I paradoxalment, moltes persones que estan ficades de cap en una relació que ho és, no en tenen consciència. Així que per això faig aquest article, intentant donar les claus perquè comprovis si l’estàs patint o provocant…

  Som éssers socials

  Ja siguem introvertits o extravertits, més dependents o més independents, necessitem vincular-nos amb altres humans. Però igual que no ens serveix exactament igual el nostre gat, no totes les relacions interpersonals són saludables. De vegades, la cosa es va torçant a poc a poc. Per això ens costa reconèixer quan una relació s’ha tornat tòxica.

  És important conèixer els comportaments destructius, per poder sortir a temps d’una relació que ens fa mal, o per deixar de normalitzar allò que fem i que malmet la persona que se suposa que hem de cuidar i estimar. Aquest article va d’això, explorar els senyals d’una relació tòxica; de l’impacte que té i com abordar-la de manera constructiva.

  Qué és una relació tòxica?

  Una relació tòxica és aquella en què una o ambdues persones pateixen un deteriorament en el benestar emocional, mental o físic a causa de la dinàmica que s’estableix en la relació. En aquest tipus de relacions sol existir un desequilibri de poder, costa que la comunicació sigui saludable i constructiva, i solen donar-se comportaments o bé abusius, o bé manipuladors. A més, sol haver dificultat per afrontar els conflictes amb ànim solucionador. Al principi solen passar desapercebuts els signes de toxicitat, i és per això que les persones malgrat ser intel·ligents poden quedar atrapades en aquest tipus de dinàmica. Així quan es tornen més evidents, estem tan malmesos que ens costa sortir per potes.

  Senyals d’una relació tòxica

  1. Comportament controlador. És un punt decisiu de que una relación és tòxica. Una de las duess persones intenta controlar accions, decisions o relacions de l ‘altre. Poden ser gelosia excessiva, influir en la manera de vestir, en les amistats, i en necessitar supervisar de manera constant les activitats de l’altre.
  2. Mala comunicació. No ser capaços de comunicar-se de manera efectiva és un senyal preocupant en qualsevol mena de relació. Aquí pot ser tant evitar afrontar problemes importants, invalidar els sentiments que té l’altra persona, o utilitzar una comunicació passiu-agressiva per expressar allò que no agrada.
  3. La manipulació emocional. És típic d’una relació tòxica, que un dels dos manipuli les emocions de l’altre per obtenir allò que vol, ja sigui mitjançant el xantatge emocional, intentant provocar la culpa, i/o victimitzar-se per obtenir atenció o cura.
  4. Falta de recolçament. Una relació sana es basa en el suport mutu, la comprensió i l’acompanyament del toro. En una relació tòxica, un (o tots dos) manifesta manca d’interès de les necessitats i de les metes de l’altre, fins i tot descoratjant activament el creixement personal o professional.
  5. Violència verbal o física. Aquí ja som a la frontera (moltes vegades traspassada) del maltractament, i per això és una cosa que en cap cas no s’ha de consentir. L’abús verbal, que inclou insults, humiliacions o amenaces, és en molts casos igual de lesiu que l’abús físic.
  6. Sentiments d’ansiedad o depressió. Una relació sana ens dóna seguretat, ens fa sentir bé, mentre que una relació tòxica pot tenir un impacte significatiu en la salut mental de les persones que hi són. Sentiments d’ansietat, depressió i baixa autoestima són gairebé generals a les persones que vénen a la meva consulta de psicologia a Reus, i són indicadors del gran malestar emocional que provoquen.
  7. Aïllament social. Quan estem immersos en una relació tòxica, en molts casos estem aïllats d´amics, familiars o xarxes de suport. De vegades ha estat un dels membres el que ha provocat aquest aïllament mitjançant la manipulació, i altres vegades és la por a les represàlies o la vergonya a buscar ajuda externa el que provoca el cessament de relacions fora de la parella.
  8. Cicles de conflicte i reconciliació. És la dinàmica típica d‟una relació tòxica, els episodis de conflicte s‟alternen amb períodes de reconciliació i calma aparent. No obstant això, els períodes de pau solen ser temporals i els cicles de tensió i hostilitat cada cop esdevenen més freqüents.

  Pensa la teva relació

  Si el que has llegit fins ara et ressona, te’n faràs un favor si dediques un temps a reflexionar sobre la teva situació. qué observo en teràpia? Que sol ser una cosa que evitem mirar, perquè ens fa por el que puguem descobrir, i al que això ens empenyerà. Et convido a que et preguntis algunes coses:

  • Em sento segura/r i respectada/t?
  • Em sento escoltada/t i valorada/t per la meva parella?
  • Sento que puc expressar les meves emocions i pensaments lliurement?
  • siento que puc ser jo quan estic amb la meva parella ?
  • Aquesta relació m’ajuda a crèixer i a assolir les meves metes personals?
  • Sento que la meva parella s’alegra genuinament quan avanço?
  • Estic disposada/t a fer els canvis necessaris per a millorar aquesta relació?

  Si respons de manera honesta a aquestes preguntes, podràs tenir una millor visió de la teva relació i del que has de fer després…

  Com afrontar una relació tòxica

  1. Reconeix que la teva relació ho és. Fins que no vegis clar que hi ha un problema difícilment podràs posar mesures per deixar de ser-hi. Pot ser difícil, sobretot quan fa molt de temps, ja que hauràs normalitzat comportaments i resultarà més difícil començar a mobilitzar coses que poden portar, potser, a decidir que no és allà on et convé estar.
  2. Busca recolzament. No tens per qué afrontar aquesta situació en solitud. Parla amb amics de confiança, familiars, o una/una psicòloga/o sobre el que estàs sentint i vivint. El suport extern et pot donar objectivitat, i ajudar-te a prendre decisions sobre el vostre futur d’una manera més reafirmada.
  3. Estableix límits. Des de ja. Límits que siguin clars i saludables, i per això, comença a comunicar clarament les teves necessitats, i les teves expectatives sobre la relació a la teva parella, aleshores observa com relaciona aquesta, i tingues un pla B si no respecta aquests límits que marques perquè ho necessites.
  4. Comunica els teus sentiments. En parella ens hem de comunicar obertament i honestament perquè la relació sigui saludable. A més, és imprescindible que la teva parella mostri interès per allò que expresses, i que estigui disposada a fer canvis perquè tots dos estigueu millor. També heu d’escoltar les vostres preocupacions i perspectives des de l’empatia i el respecte.
  5. Plantejar-vos la teràpia de parella: si tots dos esteu disposats a treballar en la relació, la teràpia de parella és una opció útil. Els psicòlegs formats en teràpia de parella ajudem a identificar i abordar els problemes que hi ha a sota de la relació, i brindem eines per millorar la comunicació i la resolució de conflictes.
  6. Prioritza estar bé. La teva salut i la teva felicitat són el més important. Si després de pensar la relació, i després de buscar suport et segueixes sentint atrapada dins una relació tòxica, potser és el moment de deixar anar, i d’acceptar que la relació ha d’acabar per tornar a sentir-te bé psicològicament i físicament.

  Ja sé que així dit sembla fàcil, però que realment identificar i abordar una relació tòxica és un procés moltes vegades difícil i gairebé sempre dolorós. Però és fonamental mirar de cara al problema per recuperar el benestar i la salut a llarg termini. Reconèixer els senyals de toxicitat, reflexionar sobre la vostra relació i prendre mesures per solucionar els problemes són passos importants en el camí d’una vida plena i saludable.

  Mereixes estar en una relació que et faci sentir amor, valoració i seguretat.

   

  Et pot interessar també La dependència emocional.

  Sense Comentaris

  Deixa un Comentari