DEMANA HORA

    Accepto la Política de Privacitat. Totes les teves dades seran tractades amb absoluta confidencialitat.



    Carrer Sant Joan 34, 2º 5, 43201 Reus, Tarragona

    info@oliviasacristan.com

    Horari a convenir

    +34 628 292 018

     

    COVID-19. Com afrontar psicologicament el confinament

    COVID-19. Com afrontar psicologicament el confinament

    Des de l’aparició fa un parell de mesos del  COVID-19 probablement hagis passat per diferents estats psicològics a causa de l’agreujament de la situació. Sentir por és normal, la por és una emoció adaptativa positiva (encara que desagradable) doncs ens motiva a protegir-nos de perills.

    Esdevé irracional quan la seva intensitat no és proporcional risc que implica Que sentim por irracional pot ser degut tant a trets de personalitat (persones més obsessives), traumes, aprenentatges (que algun dels nostres progenitors fora de naturalesa poruga), etc.

    Moltes vegades la por no ve sola: nerviosisme, agitació, sensació de perill imminent, pànic i fins i tot ira solen ser companys d’aquesta emoció, impulsant-nos a comportar-nos de manera irracional, tant amb nosaltres mateixos, com rebutjant o discriminant a certes persones en oposició a el que la ciència diu sobre la situació.

    La por genera desconfiança, la seva funció és protectora i per tant ens posa en estat d’alerta davant el mitjà per reaccionar ràpidament davant el perill, això passa perquè les zones de cervell que prenen el control quan estem dominats per la por no pensen: reaccionen, i pot ser molt útil quan estàs en una selva i estàs amenaçat per un lleó, però no tant en la nostra societat.

    Ens deixem dominar per la por per falta d’eines d’afrontament, tendint a magnificar-lo, i en ocasions desenvolupant fòbies, obsessions, etc., que ocupen totalment la nostra ment, no deixant lloc per a res més, o portant a conductes evitatives.

    Per superar la por, hauríem identificar els pensaments que ens generen malestar, així com les emocions que ens provoquen. Compartir aquests temors amb les persones adequades ens pot donar suport, i un contrast racional per a aquests pensaments, qüestionant allò que ens té aterrits.

    La manca d’informació és igual de dolenta que la sobreinformació: estar connectat permanentment no augmenta el coneixement sobre la situació, i en canvi sí que augmenta la nostra sensació de risc, així com la nostra ansietat. També pot ocórrer que algunes persones trivialitzin el seu risc per intentar evadir-se de la sensació de por, posant-se en perill innecessàriament.

    Les xarxes socials tenen un paper positiu donant un toc d’humor a la situació de crisi que vivim, però també propaguen rumors i pors innecessàries.

    ¿Com millorar la nostra situació durant l’aïllament?

    • Conservant una rutina que ens mantingui actius: treball, neteja, esport ajudaran a mantenir la salut mental.
    • Dutxant-nos cada dia, no estant en pijama sinó posant-nos roba que ens faci sentir bé.
    • Ajudar a persones que ho necessitin, ja sigui cridant o oferint-nos per fer-los la compra a veïns dependents, ens farà trobar un sentit a tant de temps a casa.

    ¿I els nens? Reflecteixen el que nosaltres sentim, per això resulta vital mantenir-se actiu, positiu i tranquil. Cal explicar-los el que passa i per què l’estat excepcional que vivim. També cal mantenir-los ocupats: deures, jocs, que ajudin a casa, realitzar activitats en família serviran per aprofitar de la millor manera possible la situació.

    Sense Comentaris

    Deixa un Comentari