
Com sobreviure a la família a les Festes
El Nadal és aquest moment a la nostra imaginació on ens reunim com una perfecta família riallera i amorosa, i la realitat és que la majoria de nosaltres acudim a aquetes trobades plens de bones intencions. El problema és que les reunions de Nadal uneixen generalment a persones que encara que siguin família estan distanciades, que pot ser no s’han vist d’un any pel següent, i que de vegades arrosseguen petites (o no tant) rancúnies… afegeix amb això la aglomeració espaial: un munt de persones en un petit menjador massa calefactat, amb un munt de plats bruts (a taula i a l’historia familiar), els nens criden com a música de fons i tot cuit a foc lent amb massa alcohol…
Si som els amfitrions no només hem de tenir en compte el menú de la reunió per intentar que aquesta sigui un èxit: pot ser hi ha persones que sabem que separar-les relaxarà l’ambient i evitarà altercats: col·loquem al nebot xerraire i simpàtic al costat de la tia estirada per aconseguir una conversa més amena, i mantinguem allunyats a l’avi de dretes del cosí vegà, d’esquerres i gai, per posar alguns exemples. Es tracta de pensar en la personalitat dels assistents i col·locar-los per a que tot flueixi de la millor manera possible.
Per a que els nens estiguin entretinguts seria convenient fer una mena de guió de la reunió, organitzant jocs o activitats per a que estiguin entretinguts, planificant el ritme de la mateixa, i tenint alguna activitat de reserva, de manera que es pugui fer servir si veiem que resulta necessari distendre l’ambient.
També hem d’estar molt atents a que la conversa no derivi cap a temes familiars sensibles, d’aquells que mantenen rancúnies latents. S’ha de tenir present que per a les persones, una vegada superats certs límits en la manifestació de la ira resulta molt complicada la contenció emocional –amés s’ha d’afegir la desinhibició que provoca l’alcohol. Per aquest motiu s’ha d’estar pendent de que ningú s’arribi a excitar massa, redirigint la conversa per tal d’evitar majors mals.
Per a superar els moments “tens” pots tenir preparats temes “neutres” per si la situació es posa complicada i buscar aliats que ja saps de la seva sensatesa per a que t’ajudin a realitzar girs de conversa. Tanmateix cuida de tu: s’ha de tenir en compte que la preparació d’aquests events suposa molt d’estrès. Evita als familiars tòxics que et vampiritzen l’energia i desconnecta quan sentis que ho necessites, ja sigui sortint una estona al balcó a mirar les estrelles, a realitzar inspiracions profundes, a enviar un missatge per whatsapp a un amic, o a revisar pàgines d’Instagram que et motivin: es tracta de trencar amb la tensió i tornar a trobar la calma. A cada persona li funcionaran millor unes tècniques que d’altres.
La estratègia bàsica que has de tenir, tant si organitzes el sopar com si vas de convidat es arribar amb ànim conciliador, entendre que els familiars “bordes”normalment més que un atac personalitzat el que fan es reaccionar segons els seus complexes i inferioritats i no prendre’s les coses massa personalment. Tenir “bona mà” com sol dir-se per evitar preguntes incòmodes del tipus: -i com és que encara no estàs casada?- o – i els fills, per a quan?- , i respondre millor amb humor –Soc massa exigent- o –els meus gats no m’ho permeten- , que anar a la confrontació directa ajudarà a mantenir el bon ambient a la reunió.
Els sopars nadalencs no són el moment d’aclarir malentesos tampoc. Al Nadal ens hem de centrar en intentar realitzar una celebració el més cordial possible. Intentar aclarir malentesos en un moment de reunió familiar pot arribar a crear moments molt tensos que desprès costi redirigir. Per això tenim la resta de l’any, i si pensem que hi ha algun tema que precisi d’aclariment, millor quedar prèviament per poder-ho parlar amb tranquil·litat i sense tenir la resta de la família pel mig.
Recordar que hi ha certs temes que mai, mai s’han de treure. Son els clàssics que escalfen els ànims : política, religió i fútbol, i amb més raó si com sol ocórrer hi ha persones de dues variants enfrontades. No aconseguirem posar-nos d’acord i és molt probable que sorgeixen les discussions. Tampoc i per suposat és moment de parlar de diferències familiars ni de treure “esquelets de l’armari”: herències, crítiques a familiars que no estan presents… tot això haurien de ser temes tabú en aquestes reunions si volem mantenir un clima de pau. Bàsicament s’ha de ser diplomàtics, veure quan la conversa camina cap algun tema candent i redirigir-la, primer subtilment i si no és possible mellor dir clarament i com he dit abans i el més aviat possible:
parlem d’una altra cosa per tenir la festa en pau